Chanel i H&M u dvije afere koje su protresle modni svijet

16.03.2018.

Svijet mode su jučer protresle dvije vijesti o tužbama koje dižu Chanel i H&M

Chanel je jučer obznanio svijetu da je pokrenuo sudski postupak protiv vintage trgovine What Goes Around Comes Around. Radi se o online platformi koja prodaje second hand komade i ima najveću kolekciju vintage Chanel torbica u svijetu. Ili barem tako tvrde. Tom su se informacijom pohvalili na svojim stranicama, no kući Chanel se to nimalo nije svidjelo.

Ta ih je tvrdnja uznemirila jer Chanel i WGACA nemaju službeni ugovor te autentičnost torbica koju online trgovina prodaje nije utvrđena od strane francuske modne kuće. Tužbi su dodali i činjenicu da WGACA koristi njihove promotivne materijale za vlastitu promociju, koriste njihov hashtag i garantiraju autentičnost unatoč tome što ona nije potvrđena te su čak prodali nekoliko lažnih Chanel torbica i kutija za rupčiće. Iz WGACA se još nisu oglasili, no čini se da ovaj spor neće završiti dobro za njih.

Veću je buru jučer ipak digla tužba koju je švedski div H&M podignuo protiv graffiti umjetnika Jasona “Revoka” Williamsa. Naime, H&M je snimio jednu od svojih posljednjih kampanji ispred jednog murala kojeg je u Brooklynu oslikao Revoke. Dakako, iz H&M-a ga nisu konaktirali budući da se radi o djelu koje je izloženo na ulici, no Revokea je uznemirila činjenica što su snimili kampanju ispred njegovog murala jer bi njihovi kupci na taj način mogli pomisliti da je umjetnik povezan s brendom što nije točno.

Fotografija iz H&M-ove kampanje

H&M je na taj njegov prigovor iz siječnja odgovorio tužbom u kojoj tvrde da Revoke nema pravo tražiti da ga se kreditira za taj rad jer je sam mural kriminalno djelo. U njoj tvrde i da su dobili dopuštenje od njujorškog Parks and Recreation odbora za snimanje na spomenutoj lokaciji, a odbor je ustvrdio i da je mural čin vandalizma te su ga odlučili ukloniti.

Dakako, H&M je tim potezom razljutio umjetničku zajednicu i pokrenuo debatu o legalnosti ulične umjetnosti. Društvene mreže su “gorile” od komentara i poziva na bojkot H&M-a koji je pokazao da ne mari za prava uličnih umjetnika koji su ionako često marginalizirani. Čim su vidjeli kakav negativan feedback su dobili na ovaj potez, H&M je povukao tužbu, piše Hufftington Post.

Piše: N.B.
Foto: Instagram / H&M

Preporučujemo

Pročitajte i...

Varijacije na francuski chic

Četiri fashion scenarija starring: Black, White & Nude... iz nove H&M kolekcije!

Ultimativni jesenski day-to-night lookbook

Vodič kroz galaksiju za urbane frajerice, ravno iz najnovije H&M kolekcije 

ELLE Moodboard: kako nositi puderaste tonove ove jeseni?

Pssst... sneak preview nadolazeće H&M kolekcije koja stiže sljedeći tjedan

Sneak Peek: H&M x ELLE top 4 jesenska outfita koje jedva čekamo

ELLE bira 'it' komade iz nove H&M kolekcije, u kojima ćete dočekati jesen sa stilom

▲ Povratak na vrh