Gdje su nestale popularne manekenke?

Grace Coddington
07.07.2016.

Još prije nekoliko godina, reklamnim kampanjama u glamuroznim modnim izdanjima vladale su najveće face modelinga, a danas je situacija znatno drugačija

Metallica za Brioni, Courtney Love i Marilyn Manson za Jacobsa, Selena Gomez za Vuitton, a sada i cijela četa poznatih faca za Calvin Klein. Grace Coddington tek je jedna od desetak cool zvijezda kojima su povjerene uloge modela u novoj CK reklamnoj kampanji za sezonu jesen/zima 2016.

A još prije nekoliko godina, reklamnim kampanjama u glamuroznim modnim izdanjima vladale su najveće face modelinga – Karlie Kloss, Gisele, Natalia Vodianova, Daria Werbowy, Freja Beha Erichsen, Anja Rubik, Raquel Zimmermann i mnoge druge vladarice modnih pista.

 

Karlie Kloss

 

No, danas, čini se, modeli nisu na cijeni, traži se celebrity pedigre i insta-status koji će privući milijunsku publiku bez obzira na modni ukus.

Ipak je riječ o… psihologiji!

Kad se brend poveže sa slavnim licem, kupci ga povezuju s određenim stilom života i statusom koji žele kopirati. I iako su celebovi oduvijek imali veliki tržišni utjecaj, posljednjih par sezona njihova je prisutnost u kampanjama eksplodirala.

 

Olivier Rousteing i Kendall Jenner

 

„Ako pratite modne brandove na Instagramu, vjerojatno znate da Balmain ima otprilike 1,1 milijun followera,“ pojasnio je još 2015. Olivier Rousteing. „To je 10% publike Kim Kardashian. Drugim riječima, zvijezde imaju daleko veći tržišni doseg od brendova.“

Nažalost, ovaj trend pokazuje kako potrošačima više nije bitno što neki brend predstavlja niti ih zanima njegova priča. Važno im je nabaviti taj it-komad u kojem je neka it-djevojka zasjala na Instagramu i objaviti isto.

Baš kao kad se Bieberovi fanovi s njim požele fotkati samo kako bi se time mogli pohvaliti na društvenim mrežama. Samopromocija polako, ali sigurno postaje glavni motiv kupnje, a pojedini modni brendovi odlučili su taj trend dobro unovčiti.

Piše: MAJA KARNIK
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Koji je omiljeni restoran supermodela u Parizu?

Pogled na Eiffelov toranj nije izostao

Supermodeli odlično nose nježne sive nijanse

Kate Moss i Natalia Vodianova oduševile su nas elegantnim odjevnim kombinacijama

▲ Povratak na vrh