Najvažnija životna lekcija Karla Lagerfelda

17.10.2016.

Lagerfeld definitivno pripada u one veličine koje padaju na pamet kod onih klasičnih pitanja "S kim bi volio zapeti na pustom otoku?" ili "S kojom poznatom osobom bi volio otići na večeru?"

Karl Lagerfeld jedno je od najpoznatijih lica modne industrije. Više od četiri desetljeća proveo je na čelu Chanela, a za Fendi dizajnira čak i dulje što ga čini dizajnerom s najdužim stažem u nekoj modnoj kući.

Uz to je iznimno produktivan, britkog jezika, nevjerojatno načitan i pun života unatoč tolikim godinama. Lagerfeld definitivno pripada u one veličine koje padaju na pamet kod onih klasičnih pitanja ‘s kim bi volio zapeti na pustom otoku?’ ili ‘s kojom poznatom osobom bi volio otići na večeru?’.

Da, Keiser Karl bi u takvim situacijama bio iznimno društvo, ne samo zato što je proživio i doživio neke od najvažnijih trenutaka modne povijesti, nego i zato što njegovi interesi nadaleko nadmašuju uski modni repertoar.

 

Choupette i Karl Lagerfeld

Choupette i Karl Lagerfeld

 

Poznat kao strastveni kolekcionar knjiga, Lagerfeld čita na njemačkom, engleskom i francuskom, a ima i vlastitu izdavačku kuću koja je objavila cjelokupni filozofski opus Spinoze i Nietzschea. I baš zato bi bio idealan sugovornik koji bi na pitanje o važnim životnim lekcijama mogao reći puno toga zanimljivog.

Kao primjerice „budite znatiželjni“. Upravo je to najvažnija stvar koju je od njega naučila Susannah Frankel, glavna urednica časopisa AnOther, koja je s njim imala privilegiju usko surađivati. Lagerfeld je i sam vrlo, vrlo znatiželjan i baš ga ta neutaživa glad za znanjem tjera da konstantno čita i radi. Jednako revno guta modne publikacije i filozofske klasike, iako najviše vremena posvećuje raznovrsnim monografijama iz kojih redovito crpi inspiraciju za nove kolekcije.

 

Pierre Berge i Thaddeus Klossowski u drugome redu; Loulou de la Falaise, Yves Saint Laurent i Karl Lagerfeld u prvome redu pariške revije

Pierre Berge i Thaddeus Klossowski u drugome redu; Loulou de la Falaise, Yves Saint Laurent i Karl Lagerfeld u prvome redu pariške revije

 

Nema sumnje da ga je upravo znatiželja održala ovako nevjerojatno vitalnim i produktivnim iako je već zakoračio u osamdesete. S obzirom na godine i dugi radni staž, sve se češće šuška o njegovoj mirovini, ali Lagerfeld ne misli stati. I dalje je znatiželjan, i dalje vrlo pozoran i u toku sa svime što se događa oko njega. Dovoljan razlog da ovu lekciju o znatiželji shvatimo ozbiljno.

Piše: Maja Karnik
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Upoznajte novo lice Chanelove Petice

U Bratislavi je upravo završeno predstavljanje novog reklamnog filma za L'Eau s Lily-Rose Depp

Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld započinje hotelijersku karijeru

Postoji li nešto što ovaj neumorni kreativac ne može?

Diana Vreeland

Najpoznatiji citati modnih legendi

"Odjeća ništa ne znači dok netko ne živi u njoj."

Chanelova večer u New Yorku

Karl Lagerfeld komentirao napad na Kim Kardashian

Slavni dizajner ne vidi razloga čuđenju i nevjerici: "Ne možete pokazivati svoje bogatstvo i onda se čuditi što ga ljudi žele dijeliti."

Karl Lagerfeld accessories dostupni u Zagrebu i Splitu

Eklektični dodaci modnog čarobnjaka na policama XYZ-a

Karl Kustomize - dizajnirajte sami svoj model dizajnerskih tenisica

Karl Lagerfeld ponovno je korak ispred konkurencije

▲ Povratak na vrh