Najvažnije dizajnerske smjene u 2016.

08.01.2017.

MODNA ABECEDA Tko je otišao, a tko došao na čelne pozicije luksuznih brendova?

Iako se činilo da će modni svijet jedva preživjeti šokantne dizajnerske smjene na kraju 2015. godine (Raf Simons otišao iz Diora, Alber Elbaz iz Lanvina, a Alexander Wang iz Balenciage), ono što je uslijedilo bilo je još dramatičnije.

Od samog početka, 2016. se pokazala nepredvidivom u pogledu dizajnerskih dolazaka i odlazaka pa se sad već čini kao da su česte rošade zapravo sastavni dio modne svakodnevice. I 2017. je krenula smjenom, i to na čelu francuske kuće Chloé, gdje je dosadašnju kreativnu direktoricu Clare Waight Keller zamijenila desna ruka Nicolasa Ghesquierea u Vuittonu, Natacha Ramsay-Levi.

Sve te promjene upućuju na važnu činjenicu – dizajner danas mora biti više od dizajnera. Ne traže se samo vrhunske vještine i talent, već osobnost koja može nadahnuti kult i stav koji će privući nove generacije kupaca. A kako su sve te rotacije izgledale u praksi, donosi naš pregled najvažnijih dizajnerskih smjena u 2016. godini.
1. LANVIN – Bourchra Jarrar zamijenila Albera Elbaza nakon njegovih 14 megauspješnih godina na čelu kuće kojoj je vratio reputaciju i stvorio vjeran kult obožavateljica.

 

Lanvin, proljeće/ljeto 2017.

Lanvin, proljeće/ljeto 2017.

 
2. SAINT LAURENT – Anthony Vaccarello naslijedio je nenadmašnog Hedi Slimanea na poziciji kreativnog direktora Saint Laurenta, napustivši zbog toga svoju dotadašnju poziciju u Versusu.
3. DIOR – Na čelo Diora stigla je prva žena u sedamdeset godina dugoj povijesti kuće i uspješno odradila premijeru ovog rujna. Kolekcija inspirirana mačevanjem i feminizmom potvrdila ju je kao odličan izbor nakon nekoliko Simonsovih modernističkih godina.

 

Dior, proljeće/ljeto 2017.

Dior, proljeće/ljeto 2017.

 
4. BRIONI – Talijanski brend poznat po vrhunskim muškim odijelima proteklu će godinu pamtiti po nikad kraćem angažmanu svog kreativnog direktora. Justin O’Shea, dotadašnji buyer za mytheresa.com, napustio je tu poziciju samo par mjeseci nakon imenovanja.
5. CALVIN KLEIN – Američki brend na poziciju kreativnog direktora doveo je Rafa Simonsa čija se premijera s nestrpljenjem očekuje početkom ove godine. Simons je tako zamijenio Francisca Costu i Itala Zucchellija na pozicijama kreativnih direktora ženske i muške linije.
6. MARNI – Osnivačica brenda Consuelo Castiglioni šokirala je industriju najavom svog odlaska iz Marnija nakon više od dvadeset godina te je na njenu poziciju došao Francesco Risso čija se premijera tek očekuje ove godine.
7. OSCAR DE LA RENTA – Iznenađujući zaokret doveo je na čelo poznate američke kuće dvojac Lauru Kim i Fernanda Garciu, koji su svojevremeno radili za de la Rentu, ali su najpoznatiji po svom radu za brend Monse. Na toj poziciji zamijenili su Petera Coppinga koji je brend iznenadno napustio iz privatnih razloga.

 

8. FERRAGAMO – Massimiliano Giorgetti odstupio je s pozicije kreativnog direktora nakon 16 godina, a u studenom je napokon potvrđeno kako će ga zamijeniti Fulvio Rigoni, jedan od dizajnera iz njegova tima unutar kuće.
9. CAVALLI – Nakon samo godinu dana na poziciji kreativnog direktora, Cavalli se pozdravio s Peterom Dundasom, iako se činilo kako se Norvežanin odlično uklopio u Cavalli priču. Njegova zamjena još nije pronađena.
10. DVF – Iako je Diane von Furstenberg i dalje aktivna u svom ateljeu, njena desna ruka odnedavno je Johnatan Saunders koji je na toj poziciji zamijenio Michaela Herza nakon samo dvije godine.

Piše: Maja Karnik
Fotografije: profimedia

Pročitajte i...

Zašto Vetements napušta prijestolnicu mode?

Vetements su poznati po tome da vole kršiti pravila i ne mare za ono 'kako se nešto mora raditi'. U tom duhu, malo se tko iznenadio kada su najavili kako napuštaju Pariz...

Prema ovim čizmama nitko nije ravnodušan

Suradnja Vetements x Manolo Blahnik pravi je hit

Salma Hayek

Salma Hayek spremna je za proljeće

Look slavne glumice priziva toplije dane

Balenciaga vraća couture

Najnovija kolekcija velike modne kuće oslonila se na arhive njezinog osnivača Cristobala Balenciage

Balenciaga - ponovno glavna priča modne industrije!

Demna Gvasalia istražio je arhiv Cristobala Balenciage i ponudio novi pogled na klasike koji su definirali siluete ove modne kuće

Ekipa 'Mjesečine' u seksi kampanji Calvina Kleina

Dan nakon osvajanja nagrade Oscar u glavnoj kategoriji, filmska ekipa pojavila se na vizualima odlične kampanje

▲ Povratak na vrh