Novi organski materijal koji bi mogao iskupiti ekološke grijehe modne industrije

02.11.2019.

O čemu se radi?

Jeste li znali da je danas postotak recikliranja tekstila manji od 1 posto i da se jedan odjevni predmet u prosjeku odjene samo četiri puta?  Švedska kompanija Re:newcell je odlučila takvoj praksi stati na kraj jednom zauvijek osmislivši novi materijal sačinjen od reciklirane pamučne odjeće- circulose. Proces započinje tako da ljudi doniraju odjeću od materijala s velikim postotkom celuloze, kao što su pamuk i viskoza, a kompanija ih prerađuje i reciklira stvarajući novi sirovi biorazgradivi materijal.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Circulose (@circulose) on Oct 25, 2019 at 1:08am PDT


Opisani način proizvodnje je uvelike održiviji od uobičajenog, naime takvim postupkom, uz to što se čuvaju zemljini resursi, koristi se manje vode i kemikalija te se otpušta manje CO2. Kako bi ovaj novi materijal zaista napravio veliku razliku u modnoj industriji, u Re:newcellu se strogo drže triju smjernica- cirkularnosti, priuštivosti i visoke kvalitete ovog novog materijala. Iz kompanije su najavili buduće kolaboracije s vodećim svjetskim brendovima kako bi se ovaj inovativni materijal našao tamo gdje pripada- na modnim pistama i u ormarima.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Circulose (@circulose) on Sep 18, 2019 at 2:00am PDT

Iako je koncept cirkularnog dizajna predmet istraživanja brojnih kreativaca kojima su održivost i ekologija visoko na listi prioriteta, circulose je prvo takvo rješenje koje može funkcionirati u većem obimu. O revolucionarnom potencijalu cirkularnog dizajna svjedoči činjenica da se veliki brendovi poput Ikee ili Adidasa počinju strateški okretati cirkularnom smjeru održivosti.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Circulose (@circulose) on Jul 7, 2019 at 2:20pm PDT


Prva odjeća sačinjena od ovog inovativnog materijala prezentirana je nedavno na Premiere Vision sajmu mode i tekstila u Parizu, a prve distribucije trgovinama najavljene su za početak sljedeće godine.

 

Piše: L.H.
Fotografije: Instagram

Preporučujemo

Pročitajte i...

Prada spašava svijet!

Svaki novi podvig ekološki je promišljen

Jakne od otpada? Pronašli smo tri marke koje takve prodaju!

Održivost i razborita potrošnja u 2019. više nisu samo riječi, već naš život

5 pametnih pitanja koja si morate postaviti prije kupovine

U novom svijetu informirane potrošnje, moramo razmišljati o svim modnim željama

Švicarska luksuzna modna kuća očistila Mount Everest od dvije tone otpada

Marka je sponzorirala ekspediciju i lansirala capsule kolekciju za podršku sljedećem čišćenju

▲ Povratak na vrh