Svi zabranjuju krzno, a što je s perjem?

24.05.2018.

U jeku sve glasnije kampanje protiv korištenja životinjskog krzna u modnoj industriji, organizacije za zaštitu životinja napominju kako i perje zaslužuje jednaku pozornost

Iz sezone u sezonu, mnogi se dizajneri oslanjaju na raznorazno perje kad svojim kreacijama žele dati prizvuk razuzdanog glamura, a ovog proljeća su ga u svoje kolekcije odlično uklopili Proenza Schouler, Moschino, Alberta Ferreti, Saint Laurent, Rodarte i mnogi drugi. U njihovoj izvedbi, perje je zasjalo u svoj svojoj raskoši i podsjetilo nas još jednom na glamurozne Gatsby dvadesete, namećući se sasvim prirodno kao najpoželjniji party dodatak sezone.

No, dok se s jedne strane zanosimo zamišljajući perje u svojoj sljedećoj subotnjoj kombinaciji, mnogi upozoravaju kako ova priča ima i drugu stranu. PETA je primjerice utvrdila kako su brojne farme nojeva i ostalih ptica koje se uzgajaju zbog perja iznimno nehumane i jednako neprihvatljive kao i farme na kojima se zbog krzna uzgajaju lisice ili činčile.

Iako zbog perja nije nužno ubiti pticu, činjenica je da na spomenutim farmama dobrobit životinja nije pri vrhu liste prioriteta pa PETA apelira na dizajnere i javnost da biraju perje s etički prihvatljivih farmi koje životinjama osiguravaju bolje uvjete života.

Nažalost, takvog je perja na tržištu malo, dijelom zbog toga što šira javnost još uvijek nije dovoljno senzibilizirana po pitanju ptica, a dijelom zbog toga što je etična proizvodnja perja mnogo skuplja i dugotrajnija od masovne. Kako god bilo, perje polako postaje dijelom debate o zaštiti životinja što će se svakako odraziti na njegovu uporabu i ulogu u modnoj industriji.

Piše: Maja Karnik
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Boja koja je neočekivano okupirala street style

A ove je jeseni popularna u svim nijansama!

Tko se skriva iza ovog velikog šešira?

Pjevačica i glumica se odlučila za upečatljiv model u dvije nijanse

▲ Povratak na vrh