Zašto plavuše nikad neće nadmašiti crnke

01.10.2020.

Iako stara holivudska izreka kaže da „gospoda preferiraju plavuše“, ankete otkrivaju nešto sasvim drugo: muškarci brinete doživljavaju kao atraktivnije i inteligentnije. Kad se sjetimo femme fatale „odreda“ na čelu s Avom Gardner i Elizabeth Taylor, jasno nam je o čemu pričaju

Jeste li već čuli onu priču o plavuši, crnki i crvenokosoj u noćnom klubu? Iako tako zvuči, ovo nije početak vica već ozbiljnog znanstvenog istraživanja. Naime, znanstvenici s Westminsterskog Sveučilišta poslali su volonterke u tri londonska noćna kluba nekoliko tjedana za redom, ali svaki put s drugom bojom kose – kao plavuše, crnke i crvenokose. Zadatak djevojaka bio je da bilježe reakcije i interes muškog roda: koliko će im muškaraca prići, s kakvim uletom i što će im predložiti. Nakon toga ponovno su se vratile u klub, te zamolile udvarače da pogledaju njihove fotografije u sva tri izdanja i ocijene ih.

Rezultat istraživanja bio je veoma zanimljiv: iako su djevojkama najviše prilazili dok su bile plavuše, muškarci su priznali da ih više fasciniraju i intrigiraju, pa čak pomalo i plaše (što se prilaska tiče), kao crnke. #Dumb blonde pojam očito se duboko usadio u njihovu svijest pa su po inerciji prilazili djevojkama koje su ocijenili kao manje inteligentne i jednostavnije za osvajanje. Kao crvenokose su imale najmanje uspjeha: istoj su djevojci kao plavuši prišli 60 puta, kao brineti 42 puta, a kao crvenokosoj svega 18 puta. Istraživanje nije novo, ali se otkako je provedeno prije par godina nije se mnogo toga promijenilo. Plavuše se doživljavaju kao opuštenije, otvorenije i spremnije na seksualne eskapade, dok se za crnkama zbog dojma ozbiljnosti, suzdržanosti pa čak pomalo i hladnoće pati i divi im se iz daljine.

Sve to, naravno, ima veze i s pop kulturom. Zahvaljujući Jackie Kennedy, Avi Gardner i Elizabeth Taylor 50-ih i 60-ih godina in su bile crnke, da bi 70-te i 80-te zahvaljujući plavokosim ljepoticama poput Farrah Fawcett i Lauren Hutton plavuše postale popularnije. Posljednjih godina crnke opet „kradu“ pažnju, čemu su na svjetskoj razini najviše doprinijele kraljevske snahe, Kate Middleton i Meghan Markle.

Piše: Jasmina Rodić

Fotografije: Profimedia, IMDB

Pročitajte i...

Behind the scenes: Kako se zapravo snimaju scene seksa

Učimo od koreografkinje zaslužne za fantastičnu senzualnost u seriji "Normal People"

Kožna jakna: Povijest jednog odjevnog komada

Od borbenih aviona preko leđa zločestih momaka do stilske klasike

Osvrni se gnjevno ili o bijesu

Sve nas povremeno preplavi osjećaj od kojega nam cijelo tijelo počne bridjeti, glas nam se promijeni, ruke tresu i čini se da smo na najboljem putu da se pretvorimo u gnjevno čudovište koje usput demolira cijele gradove. Bijes je na zlu glasu, kultura nas uči da ga potiskujemo i naučimo kontrolirati, no riječ je o emociji od koje možemo mnogo naučiti i koja nam može u mnogočemu pomoći. Kako upregnuti bijes da radi za nas?

Osjećate li se kao uljez u vlastitom životu?

Imate li katkad dojam da se ponašate i osjećate poput varalice koji više pokušava uvjeriti sebe nego druge da zna što čini?

▲ Povratak na vrh