Zašto plavuše nikad neće nadmašiti crnke

13.05.2020.

Iako stara holivudska izreka kaže da „gospoda preferiraju plavuše“, ankete otkrivaju nešto sasvim drugo: muškarci brinete doživljavaju kao atraktivnije i inteligentnije. Kad se sjetimo femme fatale „odreda“ na čelu s Avom Gardner i Elizabeth Taylor, jasno nam je o čemu pričaju

Jeste li već čuli onu priču o plavuši, crnki i crvenokosoj u noćnom klubu? Iako tako zvuči, ovo nije početak vica već ozbiljnog znanstvenog istraživanja. Naime, znanstvenici s Westminsterskog Sveučilišta poslali su volonterke u tri londonska noćna kluba nekoliko tjedana za redom, ali svaki put s drugom bojom kose – kao plavuše, crnke i crvenokose. Zadatak djevojaka bio je da bilježe reakcije i interes muškog roda: koliko će im muškaraca prići, s kakvim uletom i što će im predložiti. Nakon toga ponovno su se vratile u klub, te zamolile udvarače da pogledaju njihove fotografije u sva tri izdanja i ocijene ih.

Rezultat istraživanja bio je veoma zanimljiv: iako su djevojkama najviše prilazili dok su bile plavuše, muškarci su priznali da ih više fasciniraju i intrigiraju, pa čak pomalo i plaše (što se prilaska tiče), kao crnke. #Dumb blonde pojam očito se duboko usadio u njihovu svijest pa su po inerciji prilazili djevojkama koje su ocijenili kao manje inteligentne i jednostavnije za osvajanje. Kao crvenokose su imale najmanje uspjeha: istoj su djevojci kao plavuši prišli 60 puta, kao brineti 42 puta, a kao crvenokosoj svega 18 puta. Istraživanje nije novo, ali se otkako je provedeno prije par godina nije se mnogo toga promijenilo. Plavuše se doživljavaju kao opuštenije, otvorenije i spremnije na seksualne eskapade, dok se za crnkama zbog dojma ozbiljnosti, suzdržanosti pa čak pomalo i hladnoće pati i divi im se iz daljine.

Sve to, naravno, ima veze i s pop kulturom. Zahvaljujući Jackie Kennedy, Avi Gardner i Elizabeth Taylor 50-ih i 60-ih godina in su bile crnke, da bi 70-te i 80-te zahvaljujući plavokosim ljepoticama poput Farrah Fawcett i Lauren Hutton plavuše postale popularnije. Posljednjih godina crnke opet „kradu“ pažnju, čemu su na svjetskoj razini najviše doprinijele kraljevske snahe, Kate Middleton i Meghan Markle.

Piše: Jasmina Rodić

Fotografije: Profimedia, IMDB

Pročitajte i...

Završile su posljednje ovosezonske ELLE Stilske Vježbe

Sezona Stilskih Vježbi je završila, a pobjednica je...

Povodom Angelininog 45. rođendana prisjećamo se njezinih najboljih red carpet lookova

Uvijek elegantna Angelina Jolie već gotovo 3 desetljeća oduševljava svojim red carpet izdanjima

Najinstagramičnije zagrebačke lokacije za modne selfije

Od Muzeja suvremene umjetnosti pa do zagrebačkog aerodroma, od skrivenih kutaka Gornjeg Grada do novozagrebačkih nebodera i grafitima ukrašenih zidova kao cool scenografije...Zagreb vrvi lokacijama za snimanje odličnih Instagram fotki!

Stilska inspiracija: Tamara i Salomé Mory

Moderni pariški chic lijepih sestara

5 najdražih parfema Rosie Huntington-Whiteley

Želite li mirisati kao Rosie na pravom ste mjestu

▲ Povratak na vrh