Zašto plavuše nikad neće nadmašiti crnke

08.05.2021.

Iako stara holivudska izreka kaže da „gospoda preferiraju plavuše“, ankete otkrivaju nešto sasvim drugo: muškarci brinete doživljavaju kao atraktivnije i inteligentnije. Kad se sjetimo femme fatale „odreda“ na čelu s Avom Gardner i Elizabeth Taylor, jasno nam je o čemu pričaju

Jeste li već čuli onu priču o plavuši, crnki i crvenokosoj u noćnom klubu? Iako tako zvuči, ovo nije početak vica već ozbiljnog znanstvenog istraživanja. Naime, znanstvenici s Westminsterskog Sveučilišta poslali su volonterke u tri londonska noćna kluba nekoliko tjedana za redom, ali svaki put s drugom bojom kose – kao plavuše, crnke i crvenokose. Zadatak djevojaka bio je da bilježe reakcije i interes muškog roda: koliko će im muškaraca prići, s kakvim uletom i što će im predložiti. Nakon toga ponovno su se vratile u klub, te zamolile udvarače da pogledaju njihove fotografije u sva tri izdanja i ocijene ih.

Rezultat istraživanja bio je veoma zanimljiv: iako su djevojkama najviše prilazili dok su bile plavuše, muškarci su priznali da ih više fasciniraju i intrigiraju, pa čak pomalo i plaše (što se prilaska tiče), kao crnke. #Dumb blonde pojam očito se duboko usadio u njihovu svijest pa su po inerciji prilazili djevojkama koje su ocijenili kao manje inteligentne i jednostavnije za osvajanje. Kao crvenokose su imale najmanje uspjeha: istoj su djevojci kao plavuši prišli 60 puta, kao brineti 42 puta, a kao crvenokosoj svega 18 puta. Istraživanje nije novo, ali se otkako je provedeno prije par godina nije se mnogo toga promijenilo. Plavuše se doživljavaju kao opuštenije, otvorenije i spremnije na seksualne eskapade, dok se za crnkama zbog dojma ozbiljnosti, suzdržanosti pa čak pomalo i hladnoće pati i divi im se iz daljine.

Sve to, naravno, ima veze i s pop kulturom. Zahvaljujući Jackie Kennedy, Avi Gardner i Elizabeth Taylor 50-ih i 60-ih godina in su bile crnke, da bi 70-te i 80-te zahvaljujući plavokosim ljepoticama poput Farrah Fawcett i Lauren Hutton plavuše postale popularnije. Posljednjih godina crnke opet „kradu“ pažnju, čemu su na svjetskoj razini najviše doprinijele kraljevske snahe, Kate Middleton i Meghan Markle.

Piše: Jasmina Rodić

Fotografije: Profimedia, IMDB

Pročitajte i...

For Crying Out Loud ili o plakanju

Svi smo iskusili da nam osjećaji prerastu obujam prsa, počnu silom navirati na oči i spuštati nam se niz obraze u tankim mlazovima. Iako se ponekad ljutimo što nam oči propuštaju protiv naše volje, rijetko što toliko pročišćuje kao kvalitetna porcija plakanja. No kolika je važnost plača danas, kad se čini da suze više ne moramo toliko kriti? 

Kožna jakna: Povijest jednog odjevnog komada

Od borbenih aviona preko leđa zločestih momaka do stilske klasike

Što je to self parenting i kako samome sebi održati lekciju?

Priznali si ili ne, u svakom od nas čuči jedan nedorasli impulzivni klinac ili klinka koji ne žele raditi te dosadne 'odrasle' stvari. Isprva godi pokazati srednji prst svim pravilima i jedriti na valovima slobode, no kad se naše unutarnje dijete previše raskalaši pa nam stan počne nalikovati svinjcu, plan prehrane meniju fast food restorana, a društveni život biografiji Edie Sedgwick, vrijeme je da probudite svoju unutarnju majku. I održite si lekciju!

Single & Fabulous watchlist: anti-romantični filmovi za sretno soliranje

Zaboravite pritiske kulture uparivanja te mitologiju proljeća kao doba zaljubljenih i provedite vrijeme s ovim filmovima koji znaju da sreća ne dolazi u paketu s romantikom, kao i da se ništa ne može mjeriti s večeri provedenom s frendicama ili u jednako fantastičnom društvu čaše vina, dobre knjige i vlastitih misli…

▲ Povratak na vrh