Vivienne Westwood
Profimedia //

Vivienne Westwood

Do svoje smrti 2022. godine, Westwood bila je jedna od najpoznatijih britanskih dizajnerica. Ostavila je neizbrisiv trag u modnom svijetu kao ključna figura u punk dizajnu ali i zagovornica održive mode. Istraživala je subkulture, od gusara do vještica, koje su joj često bila inspiracija za njene kolekcije. Njena moda i kolekcije poznate su po punk i novovalnom stilu koji je temeljito promijenio pejzaž britanske mode od kasnih 1970-ih. Kreacije dizajnerice su često bile provokativne, s jakim naglaskom na sociopolitičke teme, koristeći nekonvencionalne materijale i tehnike.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Christie's (@christiesinc)

Njezin treći suprug i ujedno i kreativni direktor brenda, Andreas Kronthaler, iz njenog je ormara odabrao 200 predmeta uključujući odjeću, nakit i dodatke koje će biti moguće licitirati na aukciji. Svaki od komada priča svoju priču, odraz su njenog stila, života i umjetnosti, povezani su sa značajnim trenucima iz njenog osobnog ali i karijere. Na aukciji ćete moći pronaći i komade iz njenih najranijih kolekcija - izloženi će biti set iz kolekcije Witches, korzet haljina iz kolekcije Dressed to Scale te odjeća iz kolekcije Propaganda, koja je nastala u periodu kad se Vivienne najviše politički isticala.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Vivienne Westwood Archives (@thewestwoodarchives)

Dobit od prodaje bit će donirana raznim humanitarnim organizacijama, uključujući međunarodnu organizaciju za ljudska prava Amnesty International i Vivienne Foundation, koju je Westwood osnovala 2019. godine, sa željom da se suprotstavi klimatskim promjenama i kapitalizmu.

Vivienne Westwood
Profimedia

Vivienne Westwood

Vivienne je živjela za aktivizam, primjenjivala ga je na svom brendu, ali i zagovarala u slobodno vrijeme. Dokaz tome su 100 listova papira za bakropis, koje je potpisala prije njene smrti, u nadi da će 10 umjetničkih djela s njezinim aktivističkim porukama biti otisnuto na tim kartama. Na aukciji će također biti moguće licitirati i za projekt The Big Picture – Vivienne's Playing Cards, karte s potpisom dizajnerice koje su kreirane da odaju počast Westwoodinoj ostavštini ali i Greenpeaceu.

Moda