Azzedine Alaïa – fantastični svijet modnog virtuoza

13.03.2017.

Ovaj film možete pogledati još danas

Što radi žena ako želi izgledati seksi i božanstveno? Bira Alaïau, naravno. Jer za razliku od dizajnera i modnih kuća koje se danas uglavnom fokusiraju na prodaju, upadljivost, političke poruke ili publicitet, Azzedine Alaïa je od samih početaka okrenut samo i jedino onome što žene žele – bezvremenu garderobu, samopouzdanje, ljepotu, seksipil.

Alaïa je oduvijek bio izvan svih okvira i ladica, baš kao što to dirljivo otkriva upravo objavljen dokumentarac koji u dvadeset i šest minuta predstavlja intimni svijet jednog od najvećih pariških kreativaca. Autor filma je stilist Joe McKenna, a u projekt se upustio želeći pokazati svijetu tog tihog, samozatajnog, predanog i nevjerojatno inspirativnog čovjeka koji daleko od svijetla reflektora godinama prkosi pravilima industrije, dizajnera s vlastitim kultom obožavatelja, čije su kreacije jednako fascinantne danas kao što su bile prije dvadeset godina i koji nikada ne izlazi iz mode.

Film isprepliće scene iz ateljea, arhivske snimke njegovih prvih revija i iskrene izjave insajdera koji su imali priliku raditi s njim. „Želio sam svijetu pokazati kako postoji netko tko prkosi današnjem neizdrživom ritmu produkcije i instagram-maniji u modi,“ napominje McKenna.

„Kod njega ne postoje dizajnerski timovi, arhive ili referentni modeli, čak sam siguran da Azzedine ne bi znao što je to ‘moodboard’. On ima svoje ideje koje na koncu sam šije i realizira.“ McKenna je pred kamerom okupio impresivne sugovornike. Naomi Campbell govori o njemu kao o ocu, Carlyne Cerf, Grace Coddington, Cathy Horyn i Sophie Hicks se prisjećaju kako su izgledale njegove prve revije, dok ga Nicolas Ghesquière s divljenjem opisuje kao uzor i inspiraciju.

Film je besplatan i dostupan online na ovom linku. Svakako pogledajte!

Piše: Maja Karnik
Fotografije: Getty Images/Guliver

Pročitajte i...

Lady Gaga

Haljina koja je zasjenila Lady Gagu

Pjevačica na svom posljednjem crvenom tepihu nije bila jedina zvijezda

U Londonu otvoren prvi Alaïa butik

Britanska prijestolnica se napokon može pohvaliti prvim inozemnim butikom legendarnog dizajnera

13 sjajnih modnih izložbi koje možete pogledati 2018. godine

Pred nama je godina sjajnih modnih izložbi koje se održavaju u muzejima i galerijama diljem svijeta

Zašto je danas teško biti Azzedine Alaïa?

Mnogi su mu se divili, ali malo tko je spreman krenuti istim stopama

Preminuo je Azzedine Alaïa

U dobi od 77. godina preminuo je veliki dizajner Azzedine Alaïa

Alaïa is back!

Cijenjeni dizajner odlučio se priključiti službenom tjednu visoke mode u Parizu

▲ Povratak na vrh