Kiss me: zašto nam je potrebno ljubiti se češće?

29.09.2019.

Psiholozi otkrivaju

U bajkama je jednostavan poljubac dovoljan za vratiti princezu u život, preobraziti čudovište u zgodnog čovjeka i, općenito, čini neprestana čuda. Što zapravo nije daleko od istine. Bajka je laž, ali nagovješćuje istinu: osim manifestacije osjećaja, poljupci izuzetno blagotvorno djeluju na naše tijelo. Kako? Pustite da vam objasnimo.

Zbogom boli i depresijo

Ljubeći se na najmanje tri minute, tijelo oslobađamo stresa i depresije: endorfini („hormoni sreće“) uništavaju kortizol, otkrili su kanadski psiholozi. Poznati profesor Walter Touman čak je praksu ljubljenja uvrstio u svoj tečaj nazvan antistres. Strastveni poljubac je također vrlo učinkovit kao lijek protiv bolova migrene ili, recimo, zubobolje: poljupci su 200 puta jači od morfija.

Poljubac za sreću

Prema anketama, muškarci koji poljube supruge prije odlaska na posao imaju veće prihode od onih koji to ne rade. Britanski znanstvenici otkrili su da će oni koji ne štede na poljupcima biti optimistični, uvijek sigurni u svoje sposobnosti i vjerojatnije je da će uspjeti u svom osobnom životu i karijeri. Usput, Britanci se najmanje ljube u prosjeku (najčešće Nijemci) – možda se tu krije tajna njihovog laganog skepticizma?

Shoot To Thrill

Poljupcem i, na primjer, pucanjem iz pištolja, naše tijelo proizvodi iste hormone. Priljev adrenalina povećava mentalnu i fizičku aktivnost. Zato vodite ljubav, a ne rat!

 

Piše: N.B.
Fotografije: Instagram/Stills

Pročitajte i...

Ne, ne morate biti produktivne tijekom izolacije

U obranu neučinkovitosti, po preporuci stručnjaka

Zašto je odlazak psihologu sasvim normalan?

Normalna pojava u našem životu, a ne ekstremna mjera

Stručnjaci potvrđuju: stres je ipak dobar za nas

Psiholozi promijenili mišljenje o utjecaju stresa na naše zdravlje

Što učiniti ako ne volite svoj posao?

Mnogi od nas su nezadovoljni svojim radnim mjestima, okruženjem na poslu ili poslodavcima. Kako se protiv toga boriti?

Znate li da manje osjećamo stres kada smo u prirodi?

Iskoritite lijepo vrijeme za boravak na otvorenom

▲ Povratak na vrh