Znate li kako biti (i ostati) optimističan?

18.01.2017.

Biti optimističan ne znači biti nesvjestan stvarnosti, nego vidjeti poteškoće kao privremenu prepreku, ali i prihvatiti ono što se ne može promijeniti. Tako uklanjamo iz života osjećaj bespomoćnosti, koji je glavna odlika pesimizma

Vjerojatno se sjećate filma redatelja i glumca Roberta Benignija ‘Život je lijep’ u kojem igra Židova koji se optimizmom brani od užasa holokausta, želeći tako najviše zaštiti svoga sina, lažući mu kako je njihov boravak u logoru samo igra.

Mnogi su ga osudili zbog olakog shvaćanja teškog stradavanja židovskog naroda u 2. svjetskom ratu. No ono što je poznati Talijan pokušao pokazati jest to da je život, unatoč užasima kao što je holokaust – lijep i kako u njemu uvijek i usprkos svemu postoje razlozi da optimizam.

Je li doista moguće biti okružen ratovima, financijskim i ekonomskim krizama, biti bolestan i u neimaštini a opet osjećati zahvalnost, mir i biti optimist? Primjeri nekih ljudi pokazuju da je to itekako moguće. A to su postigli ne zahvaljujući svomu genetskom nasljeđu ili naravi, nego svojim odabirom gledanja na svijet.

Psiholozi definiraju optimizam i kao apsolutni dokaz življenja, pokušavajući tako dati sve od sebe da naš život bude smislen, unatoč tome što stvari ne izgledaju ružičasto niti obećavajuće. Optimisti su svjesni da se stvari ne mogu promijeniti preko noći, no ne predaju se crnim mislima i scenarijima. I tu je njihova snaga, iako njihova suprotnost, pesimisti, vole reći da optimisti zasigurno nisu pročitali jutrošnje novine pa su nesvjesni situacije.

Više pročitajte na: SRETNA.HR 

Fotografije: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh