Kamala Harris: ‘Optimizam je pogonsko gorivo svih mojih borbi’

15.02.2021.

Karizmatična kalifornijska senatorica indijsko-jamajčanskih korijena preuzela je dužnost američke potpredsjednice i tako postala ne samo prva žena na toj poziciji, nego i prva osoba crne kože i azijskog podrijetla na tako visokom položaju u američkoj politici

Kamala Devi Harris svoje je životno djelo započela vrlo mlada, još u dječjim kolicima, na prosvjedu za građanska prava u Oaklandu. U jednom trenutku ispala je iz kolica (koja tada nisu imala sigurnosni remen) dok su njezini roditelji, u zanosu prosvjeda, nastavili marširati. Kad su primijetili da je nema i vratili se, izgledala je uznemireno i majka ju je, da je utješi, počela bombardirati pitanjima: ‘Dušo, što želiš? Što trebaš?’ Kamala ju je samo pogledala i uzviknula: ‘Sjoobodu!’

Prošlog je kolovoza ta ista rano sazrela curica, danas članica američkog Senata, stala na pozornicu i pred gotovo praznim gledalištem, okružena američkim zastavama, prihvatila nominaciju Demokratske stranke za potpredsjednicu SAD-a, upisavši se u povijest kao prva crnkinja azijskog podrijetla koja je to učinila.

Rođena 20. listopada 1964. godine u Kaliforniji, Kamala je odrastala u Oaklandu, uz majku Shyamalu i oca Donalda, imigrante u međurasnom braku, militantne aktiviste za ljudska prava kojima se zarana i sama pridružila. Njezina majka, Indijka rođena u Madrasu, došla je u Kaliforniju na studij endokrinologije 1958., a otac, rođen na sunčanoj Jamajki, na kalifornijskom je Berkeleyu u jesen 1961. upisao doktorat. Upoznali su se, kako i priliči, na skupu na kojem je Donald držao govor, zaljubili se, oženili i dobili dvije djevojčice, Kamalu i Mayu. Rastali su se kad je Kamali bilo sedam godina pa su djevojčice odrastale uz majku hinduisticu, duboko uronjene u njezino kulturno naslijeđe. ‘Moja je majka bila itekako svjesna toga da odgaja dvije kćeri crne kože’, napisala je Kamala u svojim memoarima The Truths We Hold. ‘Znala je da će nas okruženje uvijek doživljavati kao Afroamerikanke i bila je odlučna pobrinuti se da izrastemo u samopouzdane, ponosne crnkinje.’ U tome je očito i uspjela jer buduća potpredsjednica nikad nije imala sumnji u vezi sa svojim identitetom. ‘Jednostavno sam se oduvijek osjećala kao Amerikanka’, kaže.  Tijekom predsjedničke kampanje, iz koje se povukla potkraj 2019., izjavila je za Washington Post da političare ne bi trebalo trpati u ladice zbog boje kože ili podrijetla i da joj smeta pritisak da sebe tako definira. ‘Ja sam to što jesam. I u miru sam s tim’, rekla je.

Zbog majčinog istraživačkog rada u području raka Kamala je pet godina živjela u Kanadi, a nakon povratka u SAD, u Washingtonu je na tradicionalno „crnom“ sveučilištu Howard upisala političke znanosti. Ondje se pridružila debatnom timu, ostavši zapamćena kao aktivistica britka jezika kojoj nikad nije ponestalo argumenata kad je trebala braniti svoja uvjerenja. Tako je i danas. ‘Kod kuće sam naučila da ako sjedite za stolom i želite nešto reći, morate biti spremni to i obraniti, bez obzira na svoje godine’.

Pouke upijene u rodnom domu Kamala nije zaboravila ni kada se 2003. zaposlila u državnom odvjetništvu, najprije u okrugu Alameda, a potom u San Franciscu. Svojim političkim djelovanjem počela je zaokupljati sve više pažnje, a nakon visoke pozicije okružne tužiteljice San Francisca, imenovana je 2010. na mjesto državne odvjetnice Kalifornije. S njom je ta titula u najmnogoljudnijoj američkoj državi prvi put pripala jednoj ženi, k tomu Afroamerikanki. Stekavši reputaciju jedne od zvijezda u usponu Demokratske stranke, u Kaliforniji se 2017. kandidirala za senatoricu i, kako republikanci nisu imali kandidata, premoćno pobijedila stranačku kolegicu.

Prijatelji Kamalu opisuju kao snažnu, borbenu i dosljednu, ističući pamet i humor kao njezino najjače oružje. Gromoglasni smijeh prilikom telefonskog poziva u kojem je Bidenu čestitala na pobjedi obišao je svijet, iznenadivši mnoge, ali ne i njezinu prijateljicu Rosario-Richardson, koja ga je odmah prepoznala: ‘Uvijek je imala smisla za humor, duhovita je i jako se voli smijati, to je dio njezine osobnosti.’  Taj dio njezine osobnosti očito nije sjeo Trumpovu sinu Donaldu Jr.-u, koji joj se tijekom kampanje narugao tvitajući: ‘Zašto je @KamalaHarris jedina osoba koja se smije svojim šalama… uvijek predugo i preglasno?’ Odgovor nije dugo čekao: ‘Vi šalu ne biste prepoznali ni da vas je netko odgojio’, tvitnula je Kamala, pokazujući da se ne boji uzvratiti političkom oponentu, ali i da je humor njezino najjače oružje.

‘Optimizam je pogonsko gorivo svih mojih borbi’, često je tijekom kampanje govorila izabrana potpredsjednica. U vremenima kad je nada postala vrlo tražena, ali nažalost rijetka roba, žena koju pokreću humor i optimizam više je nego dobrodošla promjena u Bijeloj kući. Sretno!

Piše: Vladimira Blažević

Foto: Profimedia

Tekst je objavljen u siječanjskom broju magazina Elle #219

Pročitajte i...

Priča o kupovini jednog planera iliti 'kako se i dalje nadati kad nam opetovano izmiče tlo pod nogama?'

Čak i kada se sve ostalo urušava, nada tvrdoglavo opstaje. Ali što kada bol i strah stvaraju toliku buku da više ne razaznajemo vlastiti glas?

Zvali su ga 'kralj pripijenosti': Jedinstveni uvid u životnu ostavštinu dizajnera Azzedinea Alaïe

U njegov studio ulazimo s uzbuđenjem i respektom - točno je onakav kakvog ga je Alaïa ostavio, s posljednjom haljinom na kojoj je radio izloženoj na krojačkoj lutki. Police i vješalice prepune su odjeće i nedovršenih kreacija, na zidu točno ispred njegova radnog stola obješene su uramljene fotografije njegovih najbližih prijatelja. Tri godine nakon smrti slavnog dizajnera otvaramo vam vrata Fondacije Azzedine Alaïa smještene u istoj zgradi u kojoj je proveo posljednjih trideset godina života

Ožujsko izdanje Ellea je na kioscima!

Novi broj donosi vam pregršt proljetnih poslastica: veliki trend report za predstojeću sezonu, ekskluzivni cover editorijal sa zvijezdom hrvatskog modelinga Daisy, te uzbudljivu novu inicijativu Elle Active posvećenu - ženskoj snazi!

Svestrana umjetnica čije vrijeme tek dolazi: Ona je Heather Phillipson

Multimedijalna umjetnica koja se kreativno izražava skulpturama, glazbom, videom, crtežima i poezijom osvojila je jackpot svijeta umjetnosti: dobila je carte blanche da za britanski Tate realizira rad koji će između ožujka i listopada 2021. biti izložen u galeriji Duveen, u srcu muzeja

Uspon i pad najspektakularnijih prevarantica moderne povijesti

U posljednjih nekoliko godina suspregnuta smo daha pratile zapanjujuće bombastične priče o usponu i padu nekolicine con artista, no glad javnosti za daljnjim raspletom priča, koje su sada u svojoj “zakon i red” fazi, potpuno je nezasitna. Kako je mogla? Kako je uspjela? Kako je propala? I što je, zaboga, nosila dok se sve to događalo?! Zaronimo u priče najspektakularnijih prevara desetljeća...

▲ Povratak na vrh