Renesansa zloglasne ‘F-word’

18.03.2021.

Sestrinstvo je odavno feministički ideal, no kako se borba tijekom desetljeća granala, neki sestrinski podmlaci počeli su se brutalno sudarati. U svjetlu recentnih okršaja i suvremenih izazova Ana Fazekaš pita se je li riječ o neminovnim sestrinskim svađama ili je vrijeme da se stari ideali iz korijena preispitaju?

Moje su prve feminističke ikone bile Spice Girls i Charliejevi anđeli. Imala sam jedno osam godina, mantrala girl power te sasvim ozbiljno smatrala da su prijateljstva važnija od romansi i da se prave feministkinje moraju znati tući. Iz današnje pozicije mogu reći da još manje-više stojim iza toga. Prošlo je više od desetljeća prije nego što sam svoju unutarnju istinu počela pomnije istraživati i shvatila da je feminizam puno toga, a što sam više znala, to su stvari postajale kompliciranije i što sam više htjela naučiti, to sam više morala odučiti.

Danas se sve više mlađih žena ponosno naziva feministkinjama i čini se da zloglasna F-word konačno posljednjih godina, negdje između Beyoncé i Emme Watson, Lene Dunham i Michaele Coel, doživljava pop renesansu. Ne treba precjenjivati harmoničnu jeku koju nam algoritmi sretno vraćaju unutar našeg privatnog-političkog mjehura, ali činjenica je da feminizam na našem zapadnjačkom horizontu nikada nije bio zastupljeniji i vidljiviji niti je ikada bio tako hot. Što je… super?

Ovaj najrecentniji boom dogodio se u posljednjih desetljeće i kusur. Još kad sam prvi put tijekom studija podijelila s nekolicinom prijateljica rastući interes za feminizam, najprije me dočekala ironična pljuska: ‘Znači li to da ćeš se sada prestati depilirati?’ Za početak, naravno da da: nekoliko stranica ‘Drugog spola’ i odmah sam zapalila depilatore. Ali na stranu dobro dokumentirana feministička piromanija, s vremenom su stari stereotipovi toliko olabavili da ne samo da se feministički kredibilitet ne mora ocrtavati na pazusima, nego možemo bilo što od brazilske depilacije do stiletto cipela nazvati feminističkom gestom, ovisno o tome koliko smo dobre u umijeću spina. No kako se značenje pojma širilo do rubova besmisla, tako su se stvari počele sve bučnije sudarati, a društvene mreže i cijela online kultura, na čijim je krilima feminizam i uzletio takvom silinom u našoj neposrednoj prošlosti, postale su borbena arena.

Feminizam online

Pišući za britansko izdanje magazina Elle, vizualna umjetnica Anna Bu Kliewer otvara temu raspada sestrinstva u suvremenom feminizmu prizivajući sjećanja na situacije u kojima su joj druge žene nanijele povredu, iz čiste zlobe ili zavisti. Odrastajući s feminističkim idealima duboko ukorijenjenima u svoje biće, te su izdaje bile osobito bolna kolizija s vrijednostima u koje je Bu Kliewer vjerovala. A unatoč feminističkom povijesnom inzistiranju na sestrinstvu i sigurnom prostoru za sve žene, čini se da ni feminizam nije prostor siguran od sukoba: ‘Koliko god to bilo tabu priznati, ponekad se feminističko polje može činiti kao boksački ring; osobito sada kad argumenti mogu zadobiti nuklearnu silinu pritiskom gumba, dok se napadači(ce) samo gomilaju.’ Pristajući uz žalopojke o razornosti tzv. cancel kulture koje su barem jednako raširene kao i praksa koju kritiziraju, Kliewer nabraja situacije u kojima su se različite žene – naime, feministkinje – našle povrijeđene zbog ‘napada’ kojima su bile izložene online, osobito od drugih žena – naime, feministkinja. Online kultura zna doista biti brutalna, po dispoziciji je shizofrena i sklona ekstremima, ali pružila je neviđeni prostor za razvoj demokratičnog višeglasja čija vrijednost u krajnjem zbroju ipak nadilazi neminovne loše strane. A kada je riječ o sukobima nad kojima lamentira Kliewer, stvari nisu ni približno toliko jednostavne.

Nastavak pročitajte sutra!

Piše: Ana Fazekaš

Foto: Profimedia

Tekst je u cijelosti objavljen u tiskanom izdanju magazina Elle #221

Pročitajte i...

zerina akers

Beyonceina stilistica pokrenula novu shopping platformu

Kako je profil na Instagramu spojio aktivizam i biznis

Beyoncé pokazala kako nositi denim na denim ovog proljeća...

...a mi smo odabrali 15 high-street komada kojima smo rekreirali njen dizajnerski look!

Feminizam i 'cancel culture'

Sestrinstvo je odavno feministički ideal, no kako se borba tijekom desetljeća granala, neki sestrinski podmlaci počeli su se brutalno sudarati. U svjetlu recentnih okršaja i suvremenih izazova Ana Fazekaš pita se je li riječ o neminovnim sestrinskim svađama ili je vrijeme da se stari ideali iz korijena preispitaju?

S njima je malo teže oprati suđe, ali nije ni bitno: Najluđe manikure s dodjele Grammyja

Tražite inspiraciju za proljetne manikure? Zvijezde su na Grammyjima poručile da su in dugi, duži, najduži nokti!

Stari normalni crveni tepih: Najbolji lookovi sinoćnje dodjele Grammyja

Neka od najvećih glazbenih imena pojavila su se na pozornici, a nama je to bila prilika da ponovno vidimo zvijezde u akciji (i cool dizajnerskim kombinacijama)

Ljeto se bliži, a vi izbjegavate ogledalo? Vježbajte kao Beyonce i Mark Wahlberg u F45

Znate li da u Zagrebu postoji dvorana Marka Wahlberga za funkcionalne treninge?

▲ Povratak na vrh