Muškarci se zaljubljuju brže od žena

22.02.2017.

Dokazane činjenice!

Tko je kome u vašoj vezi prvi izjavio ljubav? Nedavno istraživanje objavljenoThe Journal of Social Psychology dokazuje da se muškarci zaljubljuju brže od njihovih partnerica, dajući tako naslutiti kako su muškarci ti koji lakše “padaju”.

Istraživanje koje je uključivalo 172 studenata oba spola krenulo je s pretpostavkom da su žene te koje se brže zaljubljuju, ali podaci su pokazali da su upravo dečki ti koji prvi u vezi izjave ljubav.

Važno je naglasiti kako je istraživanje uključivalo samo studente, ali teorija savršeno funkcionira za svaku dob. “Mislim da žene nesvjesno odgađaju ljubav naspram muškaraca”, pojasnila je dobivene rezultate autorica studije Marissa Harrison.

“Žene imaju puno više toga za izgubiti u reproduktivnom smislu od muškaraca pa se teže obvezuju”, dodala je. Tu se nameće i biološka determinacija koja bi dodatno objasnila zaljubljivost muškaraca, a riječ je o njihovoj urođenoj potrebi za razmnožavanjem.

“Muškarac je najčešće taj koji je lovac i koji lako podliježe stimulaciji. Žena je više okrenuta k dugotrajnoj stabilnosti”, dodala je psihologinja Ingrid Collins iz London Medical Centrea. “Iz mog iskustva s klijentima, muškarci su skloniji brzo se uzbuditi oko potencijalne partnerice, ali i skloniji su tražiti dalje”.

Jesu li stvari baš tako jednostavne? Nismo sigurni, ali rezultati istraživanja su svakako zanimljivi…

Foto: Getty
N.K.

Pročitajte i...

Kako naš mozak doživljava romansu?

Znanstvenici su zaključili da ljubav koju osjećamo pokreće određene dijelove našeg mozga

Poliamorija: možemo li istodobno voljeti više od jedne osobe?

Takvih veza, čini se, ima više nego što bismo pomislili

Jedina lekcija o ljubavi koju trebate savladati ft. Eartha Kitt

Učimo o ljubavi, vezama i (bes)kompromisima od ultimativne dive

16 filmova uz koje ćete lakše preboljeti prekid

Terapija za slomljeno srce i solo večeri

Zašto plavuše nikad neće nadmašiti crnke

Iako stara holivudska izreka kaže da „gospoda preferiraju plavuše“, ankete otkrivaju nešto sasvim drugo: muškarci brinete doživljavaju kao atraktivnije i inteligentnije. Kad se sjetimo femme fatale „odreda“ na čelu s Avom Gardner i Elizabeth Taylor, jasno nam je o čemu pričaju

Očevi i kćeri? Ne, ovo su ljubavni parovi!

Sally Wood imala je tri godine i još se igrala u pijesku dok je Ronnie Wood žario i palio svjetskim pozornicama. No, život je čudo pa su slavni glazbenik i trideset godina mlađa ljepotica danas sretan par. Evo još nekoliko primjera da su godine samo brojke, barem kad ste član Rolling Stonesa ili slavni glumac

▲ Povratak na vrh