Opsesija čišćenjem (i kako je unovčiti)

09.10.2020.

Kako postići da stan nakon velikog jesenskog čišćenja zaista ostane tako organiziran?

Nakon velikog uspjeha Marie Kondo (koja je u urbanom slengu postala čak i glagol: “to mariekondo” bi značilo otprilike izvući sve van iz ormara, prebrati ono što nas ne veseli i zatim ono što nas veseli uredno složiti u ormar. I tako u cijelom stanu.), Netflix nam donosi još jedan serijal o organizaciji i pospremanju.

The Home Edit show je u kojem tzv. organizacijske guruice Joanna Teplin i Clea Shearer pretvaraju zatrpane prostorije slavnih i anonimnih klijenata u orgazmički dobro organizirane garderobe, garaže, radne sobe…

View this post on Instagram

All I want for Christmas is one of each, and peace on earth #thehomeedit #housegoals #shoes

A post shared by THE HOME EDIT ® (@thehomeedit) on

Cilj osnivačica kompanije The Home Edit Shearer i Teplin bio je spojiti dobro organiziran prostor s lijepim unutarnjim uređenjem stoga ne čudi da su ubrzo zapele za oko mnogim celebovima kojima treba pomoć oko organizacije, a među slavnim imenima kojima su organizirale prostor i koji se pojavljuju u showu su Reese Witherspoon, Eva Longoria, Khloe Kardashian, Neil Patrick Harris i Rachel Zoe. Svoju popularnost znale su dobro unovčiti, te se tako cijene za dogovor kreću od 185$ po satu naviše, a Netflixov show donio im je i veće honorare i brojne nove pratitelje na Instagramu (trenutno ih je 4.2 milijuna).

Jedan od njihovih glavnih načina organiziranja prostora jest pospremanje u kutije koje iziskuje kupovanje velikih količina različitih plastičnih i pleksiglas kutija i kutijica. To samo po sebi može biti veliki izdatak za obične građane, premda, ne može se poreći, izgleda vrlo efektno.

Kritičari showa će također primijetiti da neke od metoda koje se koriste u organizaciji velikih kuća slavnih nisu primjenjive u malenim stanovima, drugima se neće svidjeti organizacija po spektru boja koja možda izgleda efektno na Instagramu, no nije uvijek funkcionalna u stvarnom životu.

No nekoliko je savjeta ipak primjenjivo kod onih koji žele organizirati svoj prostor: razvrstajte stvari u kategorije (računima nije mjesto među čarapama i slično), odredite mjesto za pojedine kategorije tako da ne ometaju kretanje u prostoru, a kada ste sve uredno posložili u kutije, ladice i na police, stavite neku naljepnicu ili etiketu (trebat će vam vremena da se naviknete na novi raspored).

Možda je ovaj vikend pravo vrijeme za reorganizaciju prostora. Ili barem gledanje showa.

Tekst: Kristina Stakor

Foto: Profimedia, Instagram (thehomeedit)

Pročitajte i...

Modne lekcije kraljice drame

Christine Quinn, glavna pokretačica drame u Netflixovom hit reality showu "Selling Sunset" nije agentica nekretninama kakvima smo ih zamišljali

Koliko godina rada je uloženo u jedan pop album?

Netflixov dokumentarac o k-pop senzaciji Blackpink prikazuje slojevitost njihova polagana uspona do planetarne slave.

Žene ili lutkice? Kako se othrvati suvremenim nemogućim standardima ljepote

Iako se govori o inkluzivnijim standardima ljepote, koji uključuju žene svih rasa, boja kose i očiju i različitih dobi, ono što primjećujemo na društvenim mrežama ne odgovara toj ideji

David Attenborough oborio rekord u broju sljedbenika na Instagramu i zašto je to važno

Sir David Attenborough oborio raniji rekord Jennifer Aniston i u manje od 5 sati dostigao milijun sljedbenika

Emily u Parizu: je li zaista tako grozna kao što tvrdi internet?

Pogledala sam cijelu sezonu Emily u Parizu u jednoj večeri. Moj zaključak? Je ne regrette rien!

Meghan i Harry dogovorili su suradnju s Netflixom

Od engleskog dvora do hollywoodskih producenata u samo pola godine

▲ Povratak na vrh