Suhi šamponi, zašto su toliko popularni?

16.10.2013.

Davno prije nego što smo mogli nabaviti suhe šampone, dječjim puderom smo na brzinu isušivali masnu kosu i kupovali vrijeme između dva pranja, pokušavajući spasiti „uvenulu“ frizuru.

Takvom „uradi sam“ pristupu najviše se zamjeralo da zrnca pudera, ma koliko bila sitna, uz korijen vlasi uvijek ostavljaju bijeli trag, što je frustriralo vlasnice tamnije kose, koliko i plavuše s izrastom.

Kad i za što koristimo suhi šampon?

Bio u formi pudera ili spreja, suhi šampon trenutačno osvježava izgled prljave kose upijajući masnoću i nečistoće nakupljene na tjemenu i uz korijen vlasi. Kako sadrži mikročestice koje naglašavaju volumen i olakšavaju definiranje frizure, čest je izbor vlasnica tanke i neukrotive kose. Suhići nisu mrski i onima koji ne žele svako malo prati kosu samo zbog toga što su im se zamastile šiške.

Upute za uporabu

Ako ga koristite umjesto šampona, kad nemate vremena da operete kosu, suhi šampon dobro promućkajte pa ga nanesite na korijen s udaljenosti od pet centimetara kako ne biste „zacementirali” vlasište.

U ovom slučaju, manje je više. Dobro ga umasirajte u skalp da se ravnomjerno rasporedi po vlasima pa ih iščetkajte. Što možete očekivati? „Civiliziran” izgled kose i frizuru s volumenom.

Pretjerate li s količinom, ma koliko četkali kosu, ostat će bijela kao da ste je pobrašnili. U tom slučaju teško ćete izbjeći pranje kose (ili možete tvrditi da se furate na „retro pekarski look“).

Ako njime samo želite naglasiti teksturu i volumen, suhi šampon nanesite na isti način (i s iste udaljenosti od 30-ak centimetara) kao da je riječ o laku, uzduž i poprijeko po čitavoj kosi. Lagano je „počešljajte” prstima i oblikujte željenu frizuru. Što možete očekivati? Mnogo „puniji“ i živahniji izgled kose.

Može li suho pranje zamijeniti mokro?

Naravno da ne može. Samo klasično šamponiranje i tekuća voda mogu osigurati zdravo vlasište, čistu kosu i trajno lijep izgled frizure.

Suhićima treba pribjegavati u navedenim slučajevima nužde, i to ne više od jednog puta između dva klasična pranja kose. U protivnom, uskoro biste mogli završiti s dreadlocksima i „zagušenim” vlasištem (a problematičan skalp zadnje je što želite, zar ne?).

Kratka povijest suhića

Iako su prvi suhi šamponi lansirani prije 50-ak godina u Americi, tek posljednje dvije polako se šire s margina mikrotrenda i ulaze u opću uporabu. U međuvremenu su se udomaćili i u govoru pa njihov naziv i sâm koncept suhog pranja više ne djeluje zbunjujuće poput oksimorona „suha krpa na dnu mora“.

Danas se i u nas mogu naći neki od najpoznatijih predstavnika tih zahvalnih hibridnih proizvoda koji nam štede vrijeme, novac i živce.

Usavršili su se do te mjere da više ne ostavljaju „pobrašnjen“ trag ni na tamnoj kosi. Zbog toga su suhi šamponi u formi pudera i spreja postali sastavni dio beauty-rutine milijuna žena.

Testirajte nekolicinu suhića koji se mogu naći u našim drogerijama, ljekarnama i frizerskim salonima, ovladajte frizerskim trikovima i iskoristite sve blagodati suhog pranja kose.

Tekst: Mihaela Batinić
Foto: Imaxtree.com, press

Pročitajte i...

Što s kosom kada nemate vremena za frizera?

Manjak vremena za odlazak frizeru, ali i manjak izlazaka koji bi vas na to natjerali ne bi trebali biti izgovor za frizuru koja je izgubila formu. Donosimo par frizura koje je lako održavati čak i kada ništa ne stižete

Poznati i - šiške!

Uz dolčevite i kape ništa tako slatko ne stoji kao – šiške!

Znamo što ćete nositi ovog ljeta- školsku pletenicu!

Look koji nas asocira na stroge britanske internate, Gretu Thunberg i naše stare fotografije iz osnovne škole ponovno je in. Influcenerice poput Pernille Teisbaek i Kylie Jenner pletenicu ove sezone nose u baš svim prilikama, od dnevnih šetnji do večernjih izlazaka, jer doista nema praktičnije frizure za ljetne vrućine

Sjajan trik kojim je Charlize Theron sakrila izrast

Charlize nam je vječna inpiracija

Gwen Stefani neprepoznatljiva s novom frizurom

Na što se pjevačica odvažila ovaj put?

▲ Povratak na vrh