Suhi šamponi, zašto su toliko popularni?

16.10.2013.

Davno prije nego što smo mogli nabaviti suhe šampone, dječjim puderom smo na brzinu isušivali masnu kosu i kupovali vrijeme između dva pranja, pokušavajući spasiti „uvenulu“ frizuru.

Takvom „uradi sam“ pristupu najviše se zamjeralo da zrnca pudera, ma koliko bila sitna, uz korijen vlasi uvijek ostavljaju bijeli trag, što je frustriralo vlasnice tamnije kose, koliko i plavuše s izrastom.

Kad i za što koristimo suhi šampon?

Bio u formi pudera ili spreja, suhi šampon trenutačno osvježava izgled prljave kose upijajući masnoću i nečistoće nakupljene na tjemenu i uz korijen vlasi. Kako sadrži mikročestice koje naglašavaju volumen i olakšavaju definiranje frizure, čest je izbor vlasnica tanke i neukrotive kose. Suhići nisu mrski i onima koji ne žele svako malo prati kosu samo zbog toga što su im se zamastile šiške.

Upute za uporabu

Ako ga koristite umjesto šampona, kad nemate vremena da operete kosu, suhi šampon dobro promućkajte pa ga nanesite na korijen s udaljenosti od pet centimetara kako ne biste „zacementirali” vlasište.

U ovom slučaju, manje je više. Dobro ga umasirajte u skalp da se ravnomjerno rasporedi po vlasima pa ih iščetkajte. Što možete očekivati? „Civiliziran” izgled kose i frizuru s volumenom.

Pretjerate li s količinom, ma koliko četkali kosu, ostat će bijela kao da ste je pobrašnili. U tom slučaju teško ćete izbjeći pranje kose (ili možete tvrditi da se furate na „retro pekarski look“).

Ako njime samo želite naglasiti teksturu i volumen, suhi šampon nanesite na isti način (i s iste udaljenosti od 30-ak centimetara) kao da je riječ o laku, uzduž i poprijeko po čitavoj kosi. Lagano je „počešljajte” prstima i oblikujte željenu frizuru. Što možete očekivati? Mnogo „puniji“ i živahniji izgled kose.

Može li suho pranje zamijeniti mokro?

Naravno da ne može. Samo klasično šamponiranje i tekuća voda mogu osigurati zdravo vlasište, čistu kosu i trajno lijep izgled frizure.

Suhićima treba pribjegavati u navedenim slučajevima nužde, i to ne više od jednog puta između dva klasična pranja kose. U protivnom, uskoro biste mogli završiti s dreadlocksima i „zagušenim” vlasištem (a problematičan skalp zadnje je što želite, zar ne?).

Kratka povijest suhića

Iako su prvi suhi šamponi lansirani prije 50-ak godina u Americi, tek posljednje dvije polako se šire s margina mikrotrenda i ulaze u opću uporabu. U međuvremenu su se udomaćili i u govoru pa njihov naziv i sâm koncept suhog pranja više ne djeluje zbunjujuće poput oksimorona „suha krpa na dnu mora“.

Danas se i u nas mogu naći neki od najpoznatijih predstavnika tih zahvalnih hibridnih proizvoda koji nam štede vrijeme, novac i živce.

Usavršili su se do te mjere da više ne ostavljaju „pobrašnjen“ trag ni na tamnoj kosi. Zbog toga su suhi šamponi u formi pudera i spreja postali sastavni dio beauty-rutine milijuna žena.

Testirajte nekolicinu suhića koji se mogu naći u našim drogerijama, ljekarnama i frizerskim salonima, ovladajte frizerskim trikovima i iskoristite sve blagodati suhog pranja kose.

Tekst: Mihaela Batinić
Foto: Imaxtree.com, press

Pročitajte i...

nove frizure

Novi lookovi Selene Gomez i Halle Berry

Jesmo li spremni za ovako drastične promjene imidža?

grey blending

Seksi sijede: Hoćete li prihvatiti trend 'gray blendinga'?

Sav potencijal srebrnog sjaja sijedih vlasi

Vraća li se kultna kratka frizura Linde Evangeliste u modu?

Dua Lipa i JLo vraćaju devedesete na naslovnice

Bilo je tu i fudbalerka: Najdramatičnije promjene frizura slavnih u 2020.

Eksperimenti bojama i drastični rezovi: celebovi su pronašli svoju omiljenu razbibrigu za vrijeme boravka kod kuće

Što s kosom kada nemate vremena za frizera?

Manjak vremena za odlazak frizeru, ali i manjak izlazaka koji bi vas na to natjerali ne bi trebali biti izgovor za frizuru koja je izgubila formu. Donosimo par frizura koje je lako održavati čak i kada ništa ne stižete

Poznati i - šiške!

Uz dolčevite i kape ništa tako slatko ne stoji kao – šiške!

▲ Povratak na vrh