Trikovi koji će vam pomoći da što manje dodirujete lice

Kako prestati dodirivati lice
15.11.2020.

Vrijeme je da se otarasimo ove loše navike

”Perite ruke i ne dirajte lice”– rečenica je koja nam se u zadnje vrijeme toliko urezala u pamćenje da je vjerojatno recitiramo u snu. Dok smo pravilno pranje ruku većinom uspješno savladali, neki od nas još imaju velikih problema s drugim dijelom navedene rečenice. Diranje lica mnogima je nesvjesni refleks, a istraživanja pokazuju da prosječni čovjek u periodu od jednog sata lice dotakne 23 puta. Sada je izrazito važno minimizirati takav kontakt radi opasnosti od zaraze sebe i drugih, a rješavanje ove nehigijenske navike isplati se i inače, i to zbog sprječavanja pojave akni i upala kože.

Kako prestati dodirivati lice

Prvi (i apsolutno nezaobilazni) korak je osvještavanje navike- pokušajte primjetiti u kojim situacijama i iz kojih razloga dodirujete lice. Vrlo je moguće da to radite u trenucima stresa i anksioznosti ili ste pak dodirivanje automatizmom povezali uz neke konkretne radnje, primjerice čitanje ili vožnju.
Nakon toga ste spremni za sljedeći korak- zaposlite ruke. Pomognite si s lopticom, gumicom ili nekim drugim manjim predmetima koji će vam uvijek biti pri ruci i strateški raspoređeni po mjestima na kojima najčešće dirate lice. Ako su ruke okupirane, vidjet ćete, prsti će puno rjeđe pohrliti prema licu.

Kako prestati dodirivati lice

Još jedan trik koji bi vam mogao biti koristan jest da ruke namažete nekim prirodnim sredstvom vrlo intenzivnog mirisa – ulje čajevca je idealno jer, čak i ako posrnete, ima snažna dezinfekcijska svojstva. Intenzivan miris smetat će sluznicama očiju i nosa pa ćete izbjegavati bliski kontakt. Bilo bi korisno i da postavite nekoliko podsjetnika koji vas opominju da ne dodirujete lice te da zamolite vaše najbliže da čine isto.

Piše: Lana Harjaček

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Autentična ljepota od sada je dostupna i online

Proizvodi koji se pridružuju globalnom pokretu održive potrošnje i proizvodnje te predstavljaju primjer buđenja ekološke svijesti u kozmetičkoj industriji su proizvodi koji stoje iza holističkog projekta pod nazivom Authentic Beauty Concept (ABC)

Otkrijte 5 tajni Audrey Hepburn za bezvremensku ljepotu

Iako se kozmetika tijekom godina mijenjala, neki su savjeti ostali univerzalni

Detoksikacija nakon Uskrsa

Donosimo vam savjete kako se vratiti u formu nakon Uskrsa

5 pametnih pitanja koja si morate postaviti prije kupovine

U novom svijetu informirane potrošnje, moramo razmišljati o svim modnim željama

▲ Povratak na vrh