Trikovi koji će vam pomoći da što manje dodirujete lice

Kako prestati dodirivati lice
15.11.2020.

Vrijeme je da se otarasimo ove loše navike

”Perite ruke i ne dirajte lice”– rečenica je koja nam se u zadnje vrijeme toliko urezala u pamćenje da je vjerojatno recitiramo u snu. Dok smo pravilno pranje ruku većinom uspješno savladali, neki od nas još imaju velikih problema s drugim dijelom navedene rečenice. Diranje lica mnogima je nesvjesni refleks, a istraživanja pokazuju da prosječni čovjek u periodu od jednog sata lice dotakne 23 puta. Sada je izrazito važno minimizirati takav kontakt radi opasnosti od zaraze sebe i drugih, a rješavanje ove nehigijenske navike isplati se i inače, i to zbog sprječavanja pojave akni i upala kože.

Kako prestati dodirivati lice

Prvi (i apsolutno nezaobilazni) korak je osvještavanje navike- pokušajte primjetiti u kojim situacijama i iz kojih razloga dodirujete lice. Vrlo je moguće da to radite u trenucima stresa i anksioznosti ili ste pak dodirivanje automatizmom povezali uz neke konkretne radnje, primjerice čitanje ili vožnju.
Nakon toga ste spremni za sljedeći korak- zaposlite ruke. Pomognite si s lopticom, gumicom ili nekim drugim manjim predmetima koji će vam uvijek biti pri ruci i strateški raspoređeni po mjestima na kojima najčešće dirate lice. Ako su ruke okupirane, vidjet ćete, prsti će puno rjeđe pohrliti prema licu.

Kako prestati dodirivati lice

Još jedan trik koji bi vam mogao biti koristan jest da ruke namažete nekim prirodnim sredstvom vrlo intenzivnog mirisa – ulje čajevca je idealno jer, čak i ako posrnete, ima snažna dezinfekcijska svojstva. Intenzivan miris smetat će sluznicama očiju i nosa pa ćete izbjegavati bliski kontakt. Bilo bi korisno i da postavite nekoliko podsjetnika koji vas opominju da ne dodirujete lice te da zamolite vaše najbliže da čine isto.

Piše: Lana Harjaček

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

7 navika koje vas čine starijom nego što jeste

Savjeti za zdraviji i mlađi izgled

Ove namirnice ne želiš u svojoj kuhinji!

Živi zdravo i uštedi na budžetu!

Dossier karijera: Vodič za preživljavanje

Stručnjaci predviđaju da ulazimo u razdoblje najveće ekonomske krize u posljednjih pola stoljeća. Iako je lako ukliziti u očaj, imajte na umu da nas ponekad najteža vremena vode u najsvjetlije dane i svoju snagu otkrivamo na rubu lomljenja

Strah od starenja

Davno ste odlučili dostojanstveno se prepustiti učinku vremena, ali niste ni primijetili kad ste počeli popuštati pod pritiskom okoline i zdvajati nad svojim odrazom. Jeste li svjesni razlike između vaše slike o sebi i načina na koji vas vide?

Pet besplatnih beauty trikova koje morate znati

Donosimo vam jednostavne trikove koji će olakšati vašu beauty rutinu, a možda ih još niste otkrili

▲ Povratak na vrh