Zašto ovog ljeta nosimo haljine od muslina?

24.06.2019.

Romantično ljeto u znaku spore mode

Već i vrapci na grani znaju kako je proces nastajanja odjeće po principu brze mode dugoročno opasan za okoliš, materijali od kojih je su često loši za kožu i neupitno niske kvalitete, a radnici u takvim tvornicama bezobrazno potplaćeni. Ako se polako osjećate krivima konzumirajući brzu modu i odlučili ste se disciplinirati u sporoj, vjerojatno ste spremni provesti ljeto u jednom paru sandala i haljini. Vrh! Platit ćete ju skuplje, no ukoliko izaberete dobar klasični model, nosit ćete ju na sljedećih 7 – 8 ljetovanja.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Reformation (@reformation) on May 27, 2019 at 12:53pm PDT

Pri odabiru je najprije važno obratiti pažnju na materijale. Prirodni, a pogotovo materijali 100%-nog biljnog podrijetla poput lana, pamuka ili bambusovog vlakna dopuštaju koži da diše, dobro upijaju vlagu i laki su za održavanje. Jedan od takvih materijala je muslin ili cic. Tanak, podatan, pamučni, često tiskan karakterističnim sitnim uzorcima. Lepršavog je i sporog pada.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Reformation (@reformation) on May 6, 2019 at 10:45am PDT

To je ona midi haljina bez rukava s prednjim kopčanjem na gumbe koju je vrlo vjerojatno nosila vaša baka. Danas, doduše, takve haljine dolaze iz butika održive mode poput ”Reformation”. Puno su zadovljivijih krojeva i čine tipični muslinski uzorak mladenačkim i klasičnim u isto vrijeme, pronalazeći arhetipsku siluetu pastirica kao inspiraciju. Nisu im odoljele Kaia Gerber niti Kendall Jenner.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Reformation (@reformation) on Apr 29, 2019 at 12:30pm PDT

 

Krojem i stilskim uporištem najromantičnije haljine vrlo ćete lako pronaći i u secondhand shopovima – zagrebački ”London” i ”Ulični ormar” njima obiluju. Konstrukcijom koja se oslanja na nabore umjesto ušitaka, praštajući svakojake mane, a naglašavajući atribute ženske figure, veoma su podobne za bilo koji tip tijela. Bilo da se radi o kruškastom, vretenastom ili atletskom stasu, ova haljina sve ih prihvaća objeručke.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Reformation (@reformation) on Jun 20, 2019 at 8:17am PDT

Piše: D.M.
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh